"MINI" Kézilabda - ingyenes bemutató tananyag, Technikai elemek
Cselezés
A gyerekek a cselezést ebben a korosztályban ösztönösen végzik, holott a cselezés absztrakt gondolkodást igényel. Meg kell érteni a lényegét, különben „csak” egy mechanikus végrehajtás lesz belőle.
Cselezés

 

Az elemek technikai leírását követően számtalan gyakorlat és játék áll a tanfolyam/továbbképzés résztvevőinek rendelkezésére.

 

A program erőssége, hogy ezen túl bemutatja azokat a tipikus hibákat, és javításuk menetét, melyekkel az oktatás során bárki találkozhat.

 

Nézzen meg egy kis ízelítőt a fejezet tananyagából, mely sok illusztrációval segíti a felhasználók munkáját!

Kedves Érdeklődő!

Az egyszerű irányváltoztatások meghatározóak a kézilabdázásban, és a szélességi támadó lábmunka alapját képezik. Sokszor nélkülözhetetlenek a helyzetkialakítások (szabadra játszás, előnyszerzés) szempontjából, ugyanakkor látványosak és sokszínűek, élvezetesebbé teszik a játékot. Történhet labda nélkül és labdával. Az oktatást érdemes labda nélkül kezdeni fogó játékok különböző formáival. Utána következhetnek akadályok, bóják kikerülése úgy hogy mindig kitámasztással történjen az irányváltás. Érdemes a gyerekeknél már ekkor felhívni a figyelmet a test súlypontjának és a fej lendítésének szerepére, mely nagy mértékben segíti a cselezés hatékonyságát, hitelességét.

Egyszerű irányváltoztatás

Cselezés

 

Cselezés

 

A második részben (a védő melletti elfutásnál), a túlsó oldalon a bal váll kerül előre a második ballábas lépésnél. Ez a mozdulat szintén óvja a labdát az ellenfél beavatkozásától. A beugrás vagy a felugrás bal lábról (két lépés a csel), vagy dobókézzel azonos lábról is történhet (három lépés). Ha szükség van a labda leütésére (térnyerésre törekszik a játékos), azt a második lépés alatt hajtja végre az ellenféltől távolabbi kézzel, és mélyen, takart helyzetben. Amint előnyt szerez a védővel szemben, hajtsa végre a felugrásos lövést! Amennyiben a két védő összelép, egy gyors átadásból a társnak adódhat tiszta helyzete!

A labdás indulócsel (1. kép) végrehajtása döntően megegyezik a labda nélkülivel, kis módosításokkal. A cselezés első részében, jobbkezes játékos esetén a ballábas kilépésnél a labda a támadó teste előtt zárt helyzetben van, általában két kézben (a cselezés irányával ellentétes váll előrefordítása a labdát is biztosítja).

Labdás indulócsel

Cselezés

 

Lövőcsel

A lövőcsel lényege, hogy a támadó játékos igyekszik elhitetni az ellenfél védőjével és a kapusával, hogy kapura lövést fog megkísérelni. Így leköti a védők figyelmet, azokat szélességi vagy mélységi mozgásra, ütközésre, sáncolásra készteti, majd egy adott pillanatban saját mozgását megváltoztatja. A kívánt hatás elérése érdekében a lövőcsel során a játékos a dobás teljes mozdulatsorát, vagy annak egyes fázisait hajthatja végre, mely mindig a kapura irányul.