"MINI" Kézilabda - ingyenes bemutató tananyag, Taktikai elemek
A támadás taktikája
A taktika mindig egyfajta tudatos játékot feltételez a tanulóktól egyénileg, csapatrész és csapatszinten egyaránt. Ennek két nagy alapterületét szoktuk elválasztani, igaz csak didaktikai szempontból: a támadás és a védekezés taktikáját.
 A támadás taktikája

Kedves Érdeklődő!

A taktikai elemek leírását követően számtalan gyakorlat és játék áll a tanfolyam/továbbképzés résztvevőinek rendelkezésére.

 

A program erőssége, hogy ezen túl bemutatja azokat a tipikus hibákat, és javításuk menetét, melyekkel az oktatás során bárki találkozhat.

 

Nézzen meg egy kis ízelítőt a fejezet tananyagából, mely sok illusztrációval segíti a felhasználók munkáját!

1-1 elleni játék

 A támadás taktikája

A gyermek ebben a korosztályban még nem tud sok információt felvenni és a játékhelyzetnek megfelelően reagálni rá. Ez azt jelenti, hogy döntően magával és a labdával van elfoglalva és vagy az előtte álló ellenfél átjátszásán fog gondolkodni, vagy a társsal való összjátékán. A támadó taktika oktatása ebben a korosztályban nagyon jó, ha ebben a sorrendben történik, vagyis elsődleges a gólszerzés kialakítása és maga a góllövés. A gyermek ebben való igyekezetében még nem képes (és sokszor nem is akarja) a társakat ilyenkor a játékba bevenni. A tanár szerepe itt lép be, a szituáció megismertetése és tudatos tanítása nyugodtan elkezdődhet. Ez nem lesz más, mint a nagyobbak pozíciós támadó játékának az alapja:

  • 1-1 ellen próbáld „megverni” a védőt, juss túl rajta csellel vagy lődd el mellette – fölötte a labdát olyan erősen hogy gól legyen.
  • Ha nem bírsz a védőddel, add tovább a labdát, hogy más is hagy próbálkozzon.

Emberfölény kialakítása

 A támadás taktikája
  • Ha sikerül túl jutnod a védődön, de a közvetlenül mellette álló védő besegít neki, ne engedd magad lefaultolni, hanem add tovább a labdát annak a társadnak, akinek a védője besegített (emberfölényt kialakító húzás).
  • Figyelj, mert a labdajáratás logikáját nem csak a társad elővételezi, hanem az ellenfél is, tehát ha labdaszerzési szándékkal (halászni) igyekszik az egyik, próbáld az általa üresen hagyott helyen található társadnak játszani a labdát.