"MINI" Kézilabda - ingyenes bemutató tananyag, Taktikai elemek
A védekezés taktikája
A taktika mindig egyfajta tudatos játékot feltételez a tanulóktól egyénileg, csapatrész és csapatszinten egyaránt. Ennek két nagy alapterületét szoktuk elválasztani, igaz csak didaktikai szempontból: a támadás és a védekezés taktikáját.
 A védekezés taktikája

Kedves Érdeklődő!

A taktikai elemek leírását követően számtalan gyakorlat és játék áll a tanfolyam/továbbképzés résztvevőinek rendelkezésére.

 

A program erőssége, hogy ezen túl bemutatja azokat a tipikus hibákat, és javításuk menetét, melyekkel az oktatás során bárki találkozhat.

 

Nézzen meg egy kis ízelítőt a fejezet tananyagából, mely sok illusztrációval segíti a felhasználók munkáját!

 A védekezés taktikája

A védekezés nagyon fontos része a játéknak, lényeges momentum az oktatás folyamatában a tanár részéről, hogy tudatosítsa a gyerekekben, hogy ezzel meg tudják akadályozni az ellenfelet a gólszerzésben, és ha netán labdát szereznek közben, nekik nyílik lehetőség a gólszerzésre. 1.-2. osztályokban, akárcsak a támadásban, itt is az egyéni technika dominál, vagyis az 1-1 ellen kell megállítania a védőnek a támadót. 1.-2. osztályban a védekezési alapelveket az emberfogásos védekezés oktatásával kezdjük. 

Meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy a labdás támadóhoz közel kell helyezkedni (szoros emberfogás), akadályozni kell az átadásban úgy, hogy a labdával szembeni kezet folyamatosan a labda előtt kell tartani/mozgatni, vagy netán lesodorni a kézről.  Ha labdát akar lepattintani a támadó, a felpattanási pont után meg kell próbálni elütni a labdát. Az átkarolást, lefogást célszerű még hanyagolni, mert onnan egyenes út vezet a visszahúzáshoz, lerántáshoz. Ezek és a lökést amennyiben előfordulnak a játékban, az első perctől tiltani és büntetni kell. Inkább a támadó tolása hajlított karral, a védő alaphelyzet ás a lábmunka mélyebb súlypontba engedése, vagy helyezkedéssel, a testtel való tolás kialakítása a cél. 

 A védekezés taktikája

Emberfogás