"MINI" Kézilabda - ingyenes bemutató tananyag, A kézilabdázás oktatásmódszertana
Előkészítő testnevelési játékok
A kézilabda oktatását előkészítő testnevelési játékok
A kézilabda játékot előkészítő testnevelési játékok

kedves Érdeklődő!

Ebben a fejezetben megismerkedik a testnevelési játékok különféle típusaival - korosztályi bontásban.

Ötleteket kap az ismert és kevésbé ismert játékok variálhatóságára és az oktatási folyamat különböző szakaszaiban történő alkalmazására.

 

Nézzen meg egy kis ízelítőt a fejezet tananyagából, mely sok illusztrációval segíti a felhasználók munkáját!

A kézilabda játékot előkészítő testnevelési játékok

Pontszerző

Játék leírása: A kapuelőtér vonal és az alapvonal által határolt területen szoktuk alkalmazni, de a létszám emelkedésével a terület is nőhet, igazából bármekkora területen játszható. A csapatok kialakítása után a játékosok elkezdik passzolgatni a labdát egymásnak úgy, hogy az ellenfél játékosai ne tudják azt megszerezni. Minden átadás 1 pontot ér. Az a csapat nyer, aki előbb eléri az előre meghatározott pontszámot.

Játékszabályok: a kézilabdázás szabályai szerint, de alkalmazhatunk egyéb megkötéseket, kényszerítő helyzeteket pl.: nincs pattintott átadás, csak pattintott átadás lehetséges, akitől a labdát kapja, annak nem passzolhatja vissza, az ellenfél nem érhet hozzá, míg nála van a labda, stb.

Létszám: 8-10 tanuló/csapat

Ajánlott: 1.-4.osztály

Szükséges eszközök: egy db szivacs- vagy kézilabda, jelölő mezek

A kézilabda játékot előkészítő testnevelési játékok

Vonalkézilabda

Játék leírása: Kézilabda pályán a legideálisabb, de a játékteret a terem mérete határozza meg. A csapatok kialakítása után, a játék labda feldobással indul. A labdát megszerző csapat kezdheti a támadást. Cél: a labda lehelyezése az ellenfél alapvonalán túli területre. Amennyiben a gólvonal mögé kerül letételre a labda, úgy a csapat két pontot kap, míg az azok kívüli területekért egy pont jár. Pontszerzés után a másik csapat birtokolja a labdát. Az a csapat nyer, aki több pont szerez.

Játékszabályok: a kézilabdázás szabályai szerint, de alkalmazhatunk egyéb megkötéseket, kényszerítő helyzeteket pl.: a csapat minden játékos kontaktusa a labdával pontszerzés előtt, nincs labdavezetés, a csapat minden tagjának át kell érnie az ellenfél térfelére, csak pattintott átadás van, stb.

Létszám: 8-10 tanuló/csapat

Ajánlott: 3.-4.osztály

Szükséges eszközök: egy db szivacs, vagy kézilabda és jelölő mezek