"MINI" Kézilabda - ingyenes bemutató tananyag, Labdavarázs
Gyakorlatok 5-12. osztály számára
A gyakorlatok döntően kosárlabdával (néhány gyakorlatban másfajta labdával) végrehajtott, ügyesség fejlesztő koordinációs anyagot tartalmaznak.
Gyakorlatok 5-12. osztály számára

 

Kedves Érdeklődő!

Ebben a fejezetben megismerkedhet a testnevelési játékok különféle típusaival – melyeket 5-12. osztály számára ajánlunk.

Ötleteket kap az ismert és kevésbé ismert játékok variálhatóságára és az oktatási folyamat különböző szakaszaiban történő alkalmazására.

 

Nézzen meg egy kis ízelítőt a fejezet tananyagából, mely sok illusztrációval segíti az Ön munkáját!

Labdafogás-labdakezelés 2  (5-12 osztály)

Kiinduló helyzet: hanyattfekvésbe kétkezes labdatartás mellkas előtt. Feladat: labda feldobása test fölé, felállás és felugrással a labda elkapásával érkezés hajlított terpeszállásba, majd a labda feldobása fej fölé lefekvés hanyattfekvésbe és a labda elkapása.

Kiinduló helyzet: enyhén hajlított terpeszállás hajlított csípővel, labdatartás a két láb között, jobb kézzel hátulról a comb alól, bal kézzel elölről a comb fölött. Feladat: labdán elől- hátul jobb-bal kézváltással a labda levegőben tartása, lepattanás nélkül.

Kiinduló helyzet: enyhén hajlított terpeszállás hajlított csípővel, labdatartás két kézzel a két láb között. Feladat: labda kis feldobás után hátulról két kézzel előrenyúlva elkapni, majd újra kis feldobás után elölről két kézzel elkapni, labda földre pattanása nélkül.

Gyakorlatok 5-12. osztály számára

 

Labdafogás-labdakezelés 2  (5-12 osztály)

Kezdő: a gyakorlat durva koordinációs végrehajtása, elejtés megengedett.

Középhaladó: A kézváltásos feladatoknál előkészítésül lehet pattintva is végrehajtani a gyakorlatot. A felugrós feladatnál először lehet csak felülés is rávezetésnél.

Haladó: A felugrásos feladatot lehet fordulattal, vagy minél nagyobb felugrással végrehajtani.

Gyakorlatok 5-12. osztály számára

 

Zónajáték (5-12 osztály)

Kezdő: Tökéletesen felépíthető ezzel a játékkal az elszakadás, persze az említett készségeken túl. A kezdőknél passzív védőkkel tudom elképzelni ezt a játékot, de nem pontszerzéssel. A zóna közepén álló védő mögül kell kilépéssel (elfutással) labdát kapni.

Középhaladó: Fél-aktív védő a következő állomás. A védő az első elszakadási futást levédekezi, de az irányváltást már nem követi. Az alapvonali játékosok már aktívan játsszák, így már számolhatóvá válik az eredmény.

Haladó: A játék alkalmazása a leírtak szerint. Megkötés lehet, hogy minden zónába bejusson a labda, a folyamatos játék érdekében célszerű a röplabdás forgási szabályok szerint cserélni a zónákban minden pont elérése után.

Gyakorlatok 5-12. osztály számára