Súgó

Felhasználói oldal súgója

Tartalomjegyzék

 1. Általános funkciók
  1. Regisztráció
  2. Regisztrációs űrlap
  3. Belépés
  4. Adataim módosítása
 2. Tanfolyamok
  1. Tanfolyamok listája
  2. Jelentkezés tanfolyamra
  3. Tanfolyamaim
 3. Tananyagok
  1. Tananyagok listája
  2. Fejezetek
  3. Egy lecke
  4. Lapozás egy leckében
  5. Átváltás másik leckére
  6. Fejezetek közti váltás
  7. Beállítások
  8. Keresés a szövegben
  9. Vizsgáim
 4. Mentori rendszer
  1. Mentori csoportok
  2. Mentori csoport oldal
  3. Események
  4. Üzenetek
  5. Dokumentumok
  6. Mentori csoportjaim
 5. Az alkalmazás használata
  1. Általános tudnivalók
  2. Az alkalmazás első indítása, bejelentkezés
  3. A felület áttekintése
  4. Tananyagok letöltése
  5. Tananyagok frissítése és törlése
  6. A tananyagok felépítése
  7. A leckék használata
  8. Kijelentkezés, felhasználóváltás
  9. Az alkalmazás frissítése
  10. A Windows változat telepítésének engedélyezése

Felhasználói oldal súgója

 1. Általános funkciók

  A Testnevelési Egyetem ezen portálja azért jött létre, hogy könnyen elérhetővé tegye az elektronikus tananyagokat a hallgatóknak és megkönnyítse a tanfolyamok szervezését, valamint az ezekre történő jelentkezést.

  Ezeket a funkciókat a felső menüsorból érhetjük el.

  1. Regisztráció

   A rendszer használatához (tananyagok elérése, tanfolyamra jelentkezés) regisztráció szükséges. A nyitólap bal oldalán található Regisztráció gombra kattintva indíthatjuk el a regisztrációnkat.

   A regisztrációs űrlap kitöltését követően a rendszer egy emailt küld ki a megadott címre, melyben egy hivatkozásra kattintva véglegesíthető a portálon való regisztráció. A bejelentkezés csak a sikeres aktiválást követően lehetséges.

  2. Regisztrációs űrlap

   A regisztráció során néhány alapvető információt szükséges megadnunk.

   Ügyeljünk rá, hogy helyes email címet adjunk meg, mert a rendszer erre a címre fog küldeni egy levelet. A levélben található linkre kattintva kell megerősíteni a regisztrációs szándékunkat.

   Egy email címmel csak egyszer regisztrálhatunk.

  3. Belépés

   Miután az emailben kapott linkre kattintottunk, a weboldal bal oldalán beléphetünk a rendszerbe a felhasználónevünk és email címünk begépelésével.

  4. Adataim módosítása

   A regisztrációnál megadott email címünket, jelszavunkat megváltoztathatjuk a bal oldali oldali menüben az Adataim módosítása opciót választva.

 2. Tanfolyamok
  1. Tanfolyamok listája

   A meghirdetett képzések és tanfolyamok megtekintéséhez a portál felső részén válasszuk a Tanfolyamok menüt. Ekkor megjelenik a képzések listája. A képzés neve alatti [részletek] gombra kattintva bővebb információt kapunk.

   További leírást az alábbi weboldalon olvashatunk: https://virtualcampus.tf.hu/ingyenes_pedagogus_es_felnott_tovabbkepzesek 

  2. Jelentkezés tanfolyamra

   A képzésekre a nevük melletti Jelentkezés gombra kattintva tudunk jelentkezni. A megjelenő űrlapon adjuk meg a kért adatainkat.

   Emailben kapunk visszaigazolást a tanfolyami jelentkezésünkről.

   Amennyiben a tanfolyamra jelentkezők száma elérte a maximális létszámot, már csak várólistára tudunk jelentkezni. Így ha valaki visszamondja a részvételt, akkor még bejuthatunk a képzésre.

  3. Tanfolyamaim

   A bal oldali Tanfolyamaim menü alatt látjuk azon képzéseket, melyekre jelentkeztünk.

   A táblázatban a képzés legfontosabb adatait látjuk.

   Az utolsó oszlopban lévő Lemondás gombbal tudunk leiratkozni a képzésről.

 3. Tananyagok
  1. Tananyagok listája

   A portál felső Tananyagok menüjéből érjük el az elektronikus tananyagok listáját.

   A Megtekintés gombra kattintva jeleníthetjük meg a kívánt tananyagot.

   Léteznek teljesen publikus tananyagok, amelyek minden weboldalra látogató számára elérhetőek, a többi tananyag eléréséhez regisztráció, majd a rendszerbe belépés szükséges.

  2. Fejezetek

   A tananyag fejezetekből áll, a fejezetek leckékre bomlanak, a leckék pedig lapokat/diákat tartalmaznak.

   A fejezeteket látjuk a bal oldalon egymás alatt. A kijelölt fejezet leckéiből választhatunk a középső részen.

  3. Egy lecke

   Egy lecke kiválasztása után megjelenik maga a tananyag.

   A bal oldali menüben látjuk a leckéhez tartozó diák (lapok) címét, középen olvashatjuk az oktatóanyagot.

  4. Lapozás egy leckében

   A lecke megtekintésekor kétféle módon lapozhatunk a következő (vagy egy tetszőleges) diára.

   A bal oldalon olvasható dia címekre kattintva átválthatunk a kívánt diákra.

   A bal oldali oszlop alján látjuk, hogy az aktuális lecke hány diából áll és mi épp melyiket nézegetjük.

   A jobbra nyíl gombbal a következő diára, a balra nyíl gombbal az előző diára léphetünk át.

  5. Átváltás másik leckére

   A leckék között is kétféle módon válthatunk.

   A weboldal tetején a lenyíló listából kiválaszthatjuk a kívánt lecke címét.

   Ha az előző vagy a következő leckére szeretnénk átváltani, akkor gyorsabb, ha az előző lista előtt illetve után található Előző lecke illetve Következő lecke gombra kattintunk.

  6. Fejezetek közti váltás

   Amennyiben egy másik fejezetre szeretnénk áttérni a tananyagon belül, akkor a weboldal tetején lévő Fejezetek gombbal visszatérhetünk az összes fejezetet mutató oldalra.

   Vagy használhatjuk a mellette lévő Előző fejezet / Következő fejezet gombokat is.

  7. Beállítások

   Alapértelmezésben a diák animálva (mozogva) jelennek meg a képernyőn, és ez után a dián lévő elemek (képek, szövegek, videók) is animálva, késleltetve jelennek meg. (Egy PowerPoint prezentációhoz hasonlóan.) Aki számára ez zavaró, kikapcsolhatja a tananyag felett látható ikonokkal.

   A bal oldali Diaváltás animációja gomb aktív állapota (kék színe) azt jelzi, hogy a diák animálva fognak megjelenni. Rákattintással kapcsolhatjuk ki és be ezt az opciót.

   A középső Diaelem megjelenítési animációja gomb aktív állapota (kék színe) azt jelzi, hogy a dián lévő elemek animálva fognak megjelenni. Rákattintással kapcsolhatjuk ki és be ezt az opciót.

   A jobb oldali Felugró (popup) ablak típusa gomb aktív állapota (kék színe) azt jelzi, hogy a kattintásra nagyobb méretben megjelenő kép elsötétülő háttér előtt modernebb stílusban fog megjelenni (1. kép).

   Ha kikapcsoljuk, akkor a képek egy új böngészőablakban fognak megjelenni (2. kép).

  8. Keresés a szövegben

   Egy számunkra fontos kulcsszót kiemelhetünk a szövegben a szöveg feletti keresőmező segítségével.

   Egyszerűen gépeljük be a keresett szót, és a rendszer színes háttérrel kiemeli az adott szót a szövegben az összes dián.

  9. Vizsgáim

   Egyes tananyagok között előfordulhatnak vizsga típusú leckék is, melyek időre megoldandó, előre meghatározott feladatokból állnak. Egy vizsga befejezését követően a képernyőn olvasható a vizsga eredményességének részletei. Ezt követően ugyanaz a vizsga lecke már a továbbiakban nem nyitható meg, kivéve, ha az arra jogosult tanár engedélyezi az adminisztrációs rendszerben a vizsga újbóli kitöltését. A korábban kitöltött vizsgák összes adatait tartalmazza a Vizsgáim menüpont.

 4. Mentori rendszer

  A mentori rendszer lényege, hogy a felhasználók lakóhely szerint csoportokat alkothassanak, a csoporton belül fájlokat oszthassanak meg egymással, üzeneteket küldhessenek, eseményeket szervezhessenek.

  1. Mentori csoportok

   A portál Mentori rendszer weboldalán találjuk a mentori csoportok listáját, itt tudunk jelentkezni a kívánt csoportba. A bejelentkezett felhasználók látják, hogy mely mentori csoportnak tagjai, melyikbe jelentkezhetnek. A kijelölt csoporthoz tartozó területeket mutatja a kis térkép (amennyiben be lett állítva a csoporthoz).

  2. Mentori rendszer oldal

   A kijelölt csoporthoz tartozó események, üzenetek és dokumentumok megjelennek a weboldalon. A Bővebben gombbal tudják elolvasni a részleteket.

   Akár Esemény, akár Üzenet, akár Dokumentum, a Bővebben gombra lenyíló részen a mentori csoport tagjai hozzászólhatnak az adott témához. A szöveg közé linkek is beszúrhatóak a lánc ikont tartalmazó gomb segítségével, illetve tetszőleges kép is behúzható a szövegszerkesztő felületre.

  3. Események

   A mentori csoportok egyik fontos funkciója, hogy eseményeket tudnak szervezni a csoport tagjainak.

    

  4. Üzenetek

   A mentori csoportok tagjai üzeneteket is küldhetnek a csoport többi tagjának.

    

  5. Dokumentumok

   A mentori rendszer harmadik funkciója, hogy a tagok fájlokat oszthatnak meg egymással.

    

  6. Mentori csoportjaim

   Ezek azok a csoportok, amelyekben mentor szerepkörben vagyunk jelen. Ha a mentori csoportok listája felett kipipáljuk a Saját csoportjaim opciót, akkor csak azokat a mentori csoportokat fogjuk látni, ahol mentorok vagyunk.

 5. Az alkalmazás használata
  1. Általános tudnivalók

   A LearningAge offline szinkronizáló alkalmazás már előre telepítve kerül átadásra a táblagépeken. Az alkalmazás célja, hogy az első indításkor beállított és bejelentkezett felhasználó a virtualcampus.tf.hu portálon a számára elérhető tananyagokat offline, azaz Internet kapcsolat nélkül is láthassa, böngészhesse.

   Természetesen, amennyiben az Internet kapcsolat rendelkezésre áll és kapcsolódik a tablet a világhálóhoz, abban az esetben az alkalmazás automatikusan érzékeli, ha az adott tananyagból frissebb változat érhető el. A felhasználó döntheti el, hogy frissíti-e a fájlokat.

  2. Az alkalmazás első indítása, bejelentkezés

   Az alkalmazás első indításához Internet kapcsolatra van szükség. A felhasználónak az applikáció használatba vételéhez mindenképpen be kell jelentkeznie azokkal az adatokkal, melyekkel korábban regisztrált a virtualcampus.tf.hu portálon.

   Amennyiben a program indításakor élő Internet kapcsolattal rendelkezünk, előfordulhat, hogy a program frissíti a letöltött tartalmak megjelenítésére szolgáló rendszerfájlokat. Kérjük a művelet során legyen türelemmel!

   Bejelentkezéshez a virtualcampus.tf.hu portálon történt regisztráció során megadott felhasználó nevünkre és jelszavunkra van szükség.

  3. A felület áttekintése

   Az alkalmazás használatának megkezdése előtt ismerkedjünk meg a felület legfontosabb elemeivel!

   1. A Beállítások gomb segítségével az alkalmazás menüjét jeleníthetjük meg.
   2. A Görgető gombok segítségével jobbra és balra gördíthetjük a képernyő közepén látható lista elemeit.
   3. A Lapozó gombok segítségével a lista meghatározott oldalára ugorhatunk.
   4. A listában látható Tananyag elemek az aktuális listaszintnek megfelelően az elérhető tananyagokat, fejezeteket vagy leckéket jelképezik.
   5. A Részletes nézet gomb aktív állapotában a listaelemek képe, címe és leírása is látható. Ez az alapértelmezett nézet.
   6. A Kompakt nézet gomb aktiválásával a listaelemeknek csak a címei lesznek láthatóak, viszont ebben a nézetben egyszerre több listaelemet tekinthetünk át.

  4. Tananyagok letöltése

   A LearningAge alkalmazásban a megtekinteni kívánt tartalmakat először le kell töltenünk, amelyhez élő Internet kapcsolatra van szükség. Letölthető tananyagok listájának megjelenítéséhez és a letöltendő tananyagok kiválasztásához érintsük meg jobb felső sarokban található Beállítások gombot, majd a megjelenő menüben bökjünk a Tananyagok kezelése lehetőségre!

  5. Tananyagok frissítése és törlése

   A táblagépünkre korábban letöltött tananyagokhoz egyes esetekben frissítések jelenhetnek meg, melyek a tananyagban fellelhető esetleges hibákat javítják, vagy új tartalmakat hordoznak. Amennyiben a LearningAge indításakor élő Internet kapcsolattal rendelkezünk, az alkalmazás automatikusan jelzi számunkra a letöltött tananyagokhoz elérhető frissítéseket. A frissítések letöltésére a Tananyagok kezelése képernyőn van lehetőségünk. Ugyanezen a képernyőn le is töröhetjük az esetleg feleslegessé vált tananyagokat.

  6. A tananyagok felépítése

   A tananyagok három strukturális szintből épülnek fel. A legfelső szint maga a tananyag, amely fejezetekre, azon belül pedig leckékre tagolódik. Egy oktatási tartalom megtekintéséhez tehát először a megfelelő tananyagra, majd annak egy fejezetére, végül a megtekinteni kívánt leckére kell böknünk. A tananyag struktúra előző szintjére a Vissza gomb segítségével navigálhatunk.

  7. A leckék használata

   A leckék szövegeket, képeket és videókat tartalmazó diákból épülnek fel, melyek között a bal oldali lista elemeire, vagy a lista alatt található léptetőgombokra kattintva navigálhatunk. Egy képre bökve az adott kép kinagyítható. A videók lejátszásának megkezdéséhez bökjünk a videóra, majd a további vezérléshez használjuk a videó alatti videovezérlő gombokat.

  8. Kijelentkezés, felhasználóváltás

   Ha a táblagépes alkalmazást más felhasználók is használni szeretnék, lehetőségünk van az alkalmazásból való kijelentkezésre, amelyet követően egy másik felhasználó bejelentkezhet. Fontos figyelembe venni, hogy a kijelentkezést követően az alkalmazás további használatához mindenképpen újra be kell jelentkeznie egy másik felhasználónak, vagy saját magunknak, a bejelentkezéshez pedig Internet kapcsolat szükséges. Az aktuálisan belépett felhasználónak lehetősége van a számára elérhető tananyagok letöltésére. A táblagépre letöltött tartalmakat viszont minden bejelentkezett felhasználó megtekintheti vagy törölheti.

  9. Az alkalmazás frissítése

   A LearningAge alkalmazást aktív internet kapcsolat mellett elindítva tájékoztatást kapunk, amennyiben programfrissítés érhető el. A frissítés a Google Play áruházból tölthető le. A frissítés letöltéséhez bökjünk a tájékoztató panel "Letöltés most" gombjára!

  10. A Windows változat telepítésének engedélyezése

   Előfordulhat, hogy a Windows operációs rendszer nem engedélyezi a szinkronizáló alkalmazás letöltött Windows-os változatának telepítését. Ebben az esetben telepítés előtt ki kell kapcsolnunk a SmartScreen szűrőt. Ehhez nyissuk meg a műveletközpontot (a tálcán lévő ikonnal, vagy a vezérlőpultból), majd a bal oldali sávban kattintsunk a "Windows SmartScreen-beállítások módosítása" menüpontra.

   A felugró ablakban jelöljük be a "Ne történjen semmi (SmartScreen szűrő kikapcsolása)" majd kattintsunk az OK-ra.